Tuomas Ylinen (1982) aloitti sellonsoiton opiskelun Csaba Szilvayn johdolla Itä-Helsingin musiikkiopistossa. Hän opiskeli ensin Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa Hannu Kiiskin johdolla ja jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemian solistisella osastolla Marko Ylösen luokalla. Hän on opiskellut myös professori Young-Chang Chon johdolla Folkwang hochschulessa Essenissä. Ylinen valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2011.

Ylinen voitti Turun sellokilpailun 2002 ja sai erikoispalkinnon parhaasta Magnus Lindbergin tilausteoksen esityksestä. Vuonna 2004 Ylinen voitti neljännen palkinnon Pablo Casals-sellokilpailussa Kronbergissa.

Ylinen on konsertoinut sekä solistina, että kamarimuusikkona Suomen lisäksi mm. Englannissa, Ranskassa, Saksassa, Ruotsissa, Etelä-Koreassa ja Arabiemiraateissa. Hän on esiintynyt mm.Frankfurtin ja Helsingin radion sinfoniaorkesterin, Helsingin, Tampereen, Turun, Oulun, Lappeenrannan, Joensuun, Mikkelin ja Lohjan kaupunginorkesterien, Sinfonia Lahden, Jyväskylä Sinfonian,Pori sinfoniettan, Keski-Pohjanmaan, ja Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin solistina. Hän on soittanut solistina mm. Jorma Panulan, Okko Kamun, Mikko Franckin, John Storgårdsin,Pietari Inkisen, Hannu Linnun, Susanna Mälkin, Markus Stenzin, Ari Rasilaisen,Petri Sakarin, Ville Matvejeffin, Tibor Boganyin, Grant Llewellynin, Atso Almilan, Jukka Iisakkilan, Esa Heikkilän ja Jan Söderblomin johdolla.

Kamarimuusikkona Ylinen on esiintynyt mm. Kuhmon, Naantalin, Turun ja Oulun musiikkijuhlilla. Hän on myös Helsingin kaupunginorkesterin 1. soolosellisti. Ylinen on erittäin kysytty opettaja. Hän opettaa mm. Sibelius-Akatemiassa ja pitää mestarikursseja. Hänet kutsuttiin Turun sellokilpailujen juryyn 2014.

Ylinen perusti vuonna 2004 trion yhdessä viulisti Pietari Inkisen ja pianisti Valeria Resjanin kanssa. Trio on pitänyt runsaasti konsertteja ja esiintynyt monilla musiikkijuhlilla. Trion Lontoon debyyti St John´s Smith Square konserttisarjassa sai erinomaiset arvostelut maineikkaassa Strad-lehdessä. Trio on esiintynyt myös maineikkaassa Wigmore Hallissa syyskuussa 2007. Trion ensilevy julkaistiin joulukuussa 2006.

Ylisen ja Tuomas Lehdon perustama Selloakatemia aloitti toimintansa Porvoossa keväällä 2020. Huippulahjakkaille nuorille suunnattu Selloakatemia toimii yhteistyössä Elina Vähälän ja Janne Malmivaaran luotsaaman Viuluakatemian. Yhdessä ne muodostavat laajemman Jousiakatemian.

Ylisen soitin on Giovanni Grancino-sello vuodelta 1704